Ovarul – definitie, asezare si configuratie externa

Ovarul este o glandă mixtă, fiind atât o glandă endocrină, secretând hormonii sexuali feminini (estrogenii şi progesteronul), cât şi o glandă exocrină, producând gameţii feminini (celulele sexuale feminine), numiţi ovule.

El este un organ pereche.

Aşezarea ovarului

Ovarele sunt situate în micul bazin, în cavitatea pelviană, de o parte şi de alta a uterului şi a rectului, inferior de bifurcaţiile arterelor iliace comune.

Configuraţia externă a ovarului

Ovarul are forma ovoidală, cu o lungime de 3-5 cm şi o greutate de 4-8 g.

El prezintă două feţe (externă şi internă), două margini (anterioară – aderentă şi posterioară – liberă) şi două extremităţi (externă – spre trompă şi internă – spre uter).

Faţa externă se află pe peretele lateral al cavităţii pelviene, la nivelul fosei ovariane. Faţa internă este acoperită de pavilionul trompei.

La nivelul extremităţilor se inseră două ligamente, prin care ovarul este legat de organele vecine: ligamentul utero-ovarian, prin care se leagă de uter, şi ligamentul tubo-ovarian, prin care se leagă de pavilionul trompei.

Ovarele sunt organele sexuale feminine care din care porneste tot procesul de creare a fatului, cu toate ca inainte de aceasta trebuie realizat actul sexual (fie realizat cu soti, escorte, amanti etc) iar in urma acestuia trebuie fecundat ovului…. care este produsul exocrin al ovarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.