Dermatita atopica

Ce este dermatita atopica ?

Dermatita atopica este o afectiune la nivelul pielii care creaza o senzatie de mancarime si care are o evolutie cronica. Sau daca ar fi sa luam definita mai stiintifica, dermatita atopica reprezinta o afectiune cutanata inflamatorie care creaza o senzatie intensa de prurit cu evolutie cronica.

Dermatita atopica afecteaza in general copii, dar poate afecta toate grupele de varsta. Totusi, mai mult de 60 % din cazuri apar in primul an de viata si 90 % din cazuri apar pana in varsta de 5 ani.

Se stie ca aproximativ 20 % dintre copii si 2 % din adulti sufera de dermatita atopica, iar boala se raspandeste tot mai mult, mai ales in tarile dezvoltate.

Ce provoaca dermatita atopica ?

Cei mai importanti factori care pot provoca dermatita atopica sunt:

– factori alimentari : laptele de vaca, oua, alune, arahide, soia, grau, peste, fructe de mare

– aeroalegergeni

– agenti infectiosi ca stafilococul auriu

– imbracaminte stramta si abrazia ca langa sau materialele sintetice

– temperaturile extreme care afecteaza pielea

– stresul emotional

Trebuie mentionat faptul ca dermatita atopica este o afectiune care depinde de mai multi factori precum predispozitia ereditara (in 70 % din cazuri daca parintii au avut boala, o va avea si copilul), anomalii imunologice sau diversi factori neuroendocrini.

Cum se trateaza dermatita atopica ?

Dermatita atopica se poate trata in mai multe moduri, dar in general trebuie sa se evite factorii declansatori ai leziunilor, sa se controleze pruritul, sa se suprime inflamatia, sa se refaca bariera cutanata (refacerea pielii) si inlaturarea anxietatii.

Principalele componente ale terapiei topice in dermatita atopica sunt : emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurina.

Mijloacele sistemice de tratament includ agentii imunomodulatori, corticoterapia sistemica, antihistaminicele, fototerapia si sunt folosite in cazuri atent selectate de dermatita atopica.

Totusi, este recomandat sa vizitati medicul specialist dermatolog pentru a va recomanda un tratament eficace al dermatitei atopice. Daca sunteti in timisoara, puteti vizita cabinetul de dermatologie Timisoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.