Celulele stem ar putea vindeca diabetul

Diabetul are o noua metoda de tratament, odata cu descoperirea celulelor stem. Aceste celule sunt folosite in tratamentul a multe afectiuni iar diabetul este din acestea.

Diabetul zaharat de tip 1 e o boala autoimuna ce se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreative care produc insulina atat de necesara pentru echilibru glucozei. Distrugerea acestor celulele provoaca un deficit de insulina. In mod normal, tratamentul folosit pentru aceasta boala este de prevenire sau oprirea debutului si progresia autoimunitatii, oprirea distrugerii acestor celule pancreatice si restabilirea echilibrului glicemic si imun.

In cazul diabetului zaharat de tip 1, tipul actul de tratament nu este suficient de practic, mai ales datorita injectiilor cu insulina (care sunt destul de dureroase la copii) necesare pentru a tine glucoza sub control. Odata cu folosire de celule stem pentru tratatarea insulinei, aceasta afectiune ar putea fi vindecata. S-au obtinut rezultate promitatoare totusi si prin transplantul de celule pancreative, dar rata de succes nu este inca suficient de mare.

Terapia cu celule stem e o solutie alternativa la transplantul de celule pancreative, in special datorita caracterului regenerativ al acestor celule, acesta putand fi valorificat prin faptul ca celulele pancreative producatoare de insulina ar constitui un depozit de auto-regenerare, producand insulina ca raspuns la stimularea glucozei. In plus, comparativ cu transplantul, s-ar preveni reactiile de autoimunitate, s-ar ameliora reactia de reject de grefa si mai ales recurenta bolii.

Potentialul terapeutic al celulelor stem in tratarea diabetului zaharat este extrem de mare, putandu-se folosi celule stem embrionare, celule stem pluripotente induse, celule stem hematopoietice recoltate din maduva osoasa, celule stem mezenchimale multipotente recoltate fie din maduva, cordon ombilical sau tesut adipos.

Se vorbeste in comunitate medicale despre transplatarea cu succes a celulelor stem in cadrul diabetului, un tratament combinat intre transplantul celulelor stem si transplantul de insule pancreative sau administrarea de medicamente imunomodulatoare sau chiar tehnici de bioinginerie. Toate aceste tratamente sunt extrem de promitatoare si se asteapta cu interes rezultatele studiilor pentru ca medicii ca poata folosi cu succes celulelel stem in tratarea diabetului zaharat de tip 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.