Anexele pielii

Anexele pielii sunt cornoase şi glandulare.

A. Anexele cornoase

Anexele cornoase sunt reprezentate de firele de păr şi unghii.

1. Firul de păr prezintă o parte înfiptă oblic în piele, rădăcina şi o parte liberă, vizibilă, tulpina. La rădăcina firului de păr se află câte o glandă sebacee şi un muşchi erector al firului de păr, format din ţesut muscular neted. La baza rădăcinii firului de păr se găseşte o porţiune mai îngroşată, bulbul firului de păr, înconjurat de ţesut onjunctiv, vase de sânge şi nervi, care alcătuiesc papila firului de păr.

2.Unghiile sunt lamele cornoase, alcătuite din celule keratinizate, fiind situate pe feţele dorsale ale degetelor, în dreptul ultimei falange. Prezintă o parte translucidă, de culoare roz, numită corpul unghiei, şi o porţiune ascunsă sub piele, numită rădăcina unghiei.

Între corpul unghiei şi rădăcină se află o zonă semilunară, albicioasă, numită lunula. Părţile moi pe care sunt aşezate unghiile alcătuiesc patul unghiei.

B. Anexele glandulare

Anexele glandulare sunt glandele sudoripare, glandele sebacee şi glandele mamare.

1. Glandele sudoripare sunt glande de tip tubular, foarte numeroase (2-3 milioane), cu rol în a elabora sudoarea. Sunt numeroase pe frunte, buze şi înpalmă, plantă.

Extremitatea profundă a glandei, numită glomerul, este încolăcită şi situată în hipoderm.

Glomerulul glandei sudoripare este înconjurat de capilare, din care glomerulul extrage apa şi diferite substanţe pentru a forma sudoarea.

Glomerulul este continuat de canalul excretor al glandei care străbate dermul şi apoi epidermul, deschizându-se la suprafaţa pielii prin porul excretor.

2. Glandele sebacee sunt glande de tip acinos, anexate firului de păr. Ele secretă o substanţă lipidică, cu rol de protecţie.

3. Glandele mamare sunt glande sebacee modificate, iar evoluţia lor este legată de cea a organelor genitale feminine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.