Eliminarea țesutului adipos e mereu o provocare

De vreo 100 de ani încoace, o grămadă de persoane încearcă să găsească metode a își păstra silueta. Situația a devenit mai serioasă din anii ’70 încoace, când alimentele au devenit tot mai ieftine și mai accesibile pentru toată lumea, iar oamenii au devenit tot mai sedentari, prin natura noilor joburi create în marile orașe, în special în SUA.

Obezitatea ca boală a fost declarată în anii ’80, iar de atunci s-a tot răspândit, cum mai multe națiuni au început să aibă acces la alimente ieftine. Întai Europa, iar apoi a cuprins continentul American și acum și Asia.

Problema e că oamenii tind să mănânce atunci când au acces sau simt diverse mirosuri plăcute în preajmă.

E un sentiment care nu are cum să dispară așa ușor, ținând cont că oamenii tindeau să aibă perioade în care mâncau foarte mult, urmare de perioade în care nu mâncau la fel de mult.

Omul preistoric avea stil de mâncare de nevoie: mănânci mult și pui greutate atunci când ai, iar când vine iarna, mănânci puțin și încerci să conservi energia pentru a nu muri.

Când mâncarea a devenit mai abundentă și oamenii au început să se miște și mai puțin, efectul a fost unul de depunere a grăsimii pe diverse straturi, iar eliminarea acestui e din ce in ce mai dificilă.

Poate fi un pic trist, dar gândiți-vă că sunt multe căutări pentru rochii de ocazie pentru femei plinute, deci și în România sunt o mulțime de persoane care au această problemă.

Un pic de grăsime nu e rea, că mai ai nevoie de ea iarna, atata timp cât nu îți încurcă activitățile zilnice și viața de zi cu zi.

E greu să slăbești. Toată lumea o știe, e greu să dai kilogramele puse jos fără să faci un pic de efort. Efort fizic, dar și mental. Pentru că trebuie să te abții de la lucrurile care îți plac în fiecare zi.

Poți să încerci câte diete vrei, dar toate acestea au minusul acela legat de câte kilograme pui înapoi în momentul în care termini dieta.

Cel mai important e să treci de prima săptămână de schimbari, când reducerea numărului de calorii te va face extrem de nefericit. E ceva normal, organismul vrea tot la fel de multe calorii ca și înainte, iar dacă nu îi dai, reacționează.

Prima săptămână încearcă să tolerezi nefericirea, pentru că începând cu a doua săptămână va fi mai ușor. De preferat e o dieta diversificată, dar cu un anumit numar de calorii și kg de mâncare ingerate.

Ce tip de mâncare să alegi ? Cred că e important de la o persoană la alta, de aceea recomand oamenilor să vorbească cu un nutriționist și să vadă ce program alimentar să își aleagă în funcție de ceea ce mănâncă. Apoi nutriționistul poate să aleagă un program caloric potrivit în funcție de necesitățile fiecărui.

Nu vă așteptați să pierdeți zeci de kg pe lună. Ideal ar fi undeva la 3-5 kg pe lună, în funcție de constituție. La un asemenea ritm, corpul are timp să asimileze schimbările și să nu vă lase cu prea multe alte urme.

Pe lângă schimbările alimentare, încercați și un pic de sport. Nici măcar nu trebuie să alergați de nebuni prin parcuri (deși ajută mult mai mult decât o simplă plimbare).

E de preferat să începeți să mergeți. Măcar 4-5 km pe zi la început, iar apoi să creșteți distanța, în funcție de cum vă simțiti. Veți ajuta organismul să fie mai dinamic, sângele se mișcă mai bine, muschii se dezvoltă, inima lucrează mai eficient. Știți și voi sfaturile legate de măcar de 30 de minute de sport pe zi, n-are rost să le reiterez.

La final, vă las cu un gând: începutul e mereu greu, dar cu voință și responsabilitate poți ajunge în timp la scopul dorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.