Cum se manifesta o entorsa a gleznei ?
O entorsa la nivelul gleznei se intampla atunci cand ligmentele care sustin articulatia gleznei sunt intinse peste limita si se rup. Este una dintre cele comune tipuri de leziuni, aceasta putand aparea indiferent de varsta.
Entorsa gleznei poate fi minora, prin cedarea usoara a unui ligament (entorsa grad 1), dar poate fi si severa, prin cedarea tuturor ligamentelor care sustin articulatia (entorsa grad 3), cu diferite perioade de vindecare si recuperare.
Mare parte din entorse sunt usoare, iar cu gheata si repaus ligamentele se repara destul de usor. E foarte important insa sa aveti grija dupa o astfel de accidentare, sa nu fortati din primele saptamani acel picior pentru a preveni o slabire mai accentuata a ligamentelor.
E genul de accidentare frecventa in special pentru cei care practica un sport, fiind prezent in special la cei care practica fotbal, volei, tenis, rugby sau diverse forme de atletism, sporturi care solicita articulatia gleznei la un nivel mai ridicat.
Nu esti singurul cu probleme la nivelul gleznei
Probabil ca daca ai ajuns sa citesti acest articol ai avut macar o data accidentata glezna. De cele mai multe ori a fost entorsa, cum a fost si in cazul meu.
Solutia mea: nu mi-am mai solicitat la maxim aceea articulatie (tinand cont ca nu mai faceam sport de performanta) si mi-am luat ceva incaltaminte mai buna de la ePantofi (am gasit niste Nike-uri pentru sintetic care imi tin mai bine articulatia gleznei). Aceste mici modificari mi-au favorizat vindecarea mai rapida si folosirea articulatiei la o mai buna capacitate.
E de mentionat ca si pentru plimbarile in oras am ales o alta alternativa in acea perioada, preferand sa iau niste adidasi mai inalti pe glezna (gen Converse) de la Kalapod (dar uitati-va dupa cei cu zona calcaiului mai rigida). Aveam prostul obicei de a nu ma uita pe unde merg si mai calcam stramb pe bordurile din Bucuresti. Obicei pe care incerc sa il schimb pentru a preveni diverse accidentari.
Nu uita: daca ai avut o accidentare la glezna, pune gheata daca e ceva minor, dar daca deja incepe sa se ingreasca, cred ca e timpul sa mergi la un medic pentru o a doua opinie.
Si nu uita sa te tii de tratament si recuperare, pentru ca o recuperare eficienta iti va intari articulatia, iar sanse pentru o noua accidentare in zona sa fie ceva mai reduse. Mergi la un kinetoterapeut si urmeaza tratamentul intocmai.
Ce se intampla in cadrul unei entorse a gleznei
Ligamentele de la nivelul greznei sunt tesuturi fibroase, puternice care conecteaza oasele intre ele, iar la nivelul gleznei, unde ai o articulatie destul de mobila, ai ligamente laterale si mediale care permit o mai mare abilitate de deplasare a articulatiei.
Din pacate, tocmai aceasta abilitate mai mare de deplasare a articulatiei e cea care cauzeaza diverse accidentari, asta pentru ca aceste ligamente, daca sunt solicitate la maxim, cedeaza.
In special cele laterale, unde se poate face cea mai mare extensie a articulatiei. Pot sa cedeze doar cateva fibre si durerea sa fie mai usoara, dar poate ceda tot ligamentul iar glezna sa devina instabila, moment in care durerea este destul de mare si probabil ar trebui sa ajungi la un medic pentru o radiografie.
Cauzele entorsei la glezna
Articulatia gleznei poate ceda neasteptat indiferent de activitatea pe care o faci, pentru ca, dupa cum explicam si mai sus, articulatia e foarte mobila, iar in momentul in care calci stramb, poti oricand sa o lezezi.
In general, accidentarile la glezna apar dupa mers sau alergat pe suprafete care nu sunt drepte, caderile de la o distanta mai mare de 3-4 metri inaltime, extensii sau flexii prea mari in cadrul practicarii unui sport.
Simptomele entorsei la glezna
Evident, durerea e primul semn, in special la presiunea pe articulatie. Se mai observa si o lipsa se mobilitate in cazul in care vrei sa intorci piciorul intr-o parte sau in alta (pronatie / supinatie), asta fara a pune piciorul jos.
In cateva minute, suprafata incepe sa se umfle si se invineteaza (echimoze), suprafata e moale la apasare.
In cazul unei entorse mai grase, se poate sa simtiti si un sunet in momentul in care entorsa cedeaza, avand simptome similare cu ale unei fracturi de os. Moment bun in care sa te sui in primul taxi / masina si sa mergi la spital la urgente.
Cand ajungi la spital, in functie de gravitatea entorsei, medicii probabil vor face de la o simpla palare pana la raze pentru a vedea cum s-a deplasat structura.
Tratamentul entorsei la glezna
Majoritatea entorselor la nivelul gleznei sunt tratate fara operatie. Chiar si atunci cand ligamentul este rupt in totalitate e posibil sa fie recomandata o astfel de recuperare.
Sunt trei faze ale recuperarii articulatiei gleznei:
- Repaus – protejarea gleznei si reducerea inflamatiei articulatiei (in general prin aplicarea de gheat)
- Mobilizarea usoara a articulatiei – dupa vindecarea articulatiei, mergeti la un kinetoterapeut cu care sa incepeti mobilizarea articulatiei. In functie de accidentare, asta poate sa dureze intre 1 si 6 saptamani.
- Faza trei e de fapt faza finala a vizitei la kinetoterapeut, moment in care muschii din zona sunt pusi in actiunea mai tare si puteti incepe sa faceti diverse activitati fizice, fara solicitarea la maxim a articulatiei.
Tratamentul acasa al articulatiei gleznei
Americanii au un protocol aparte pentru recuperarea in cazul entorsei la glezna. Protocul RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate) este folosit pentru entorse usoare, iar fiecare litera e in felul urmator:
- Odihneste articulatia – nu mergi, nu pui presiune in nici un fel pe articulatie
- Gheata la nivelul articulatiei, macar 20-30 de minute pe zona inflamata (dar cu ajutorul unui prosop, nu direct pe piele), de 3-4 ori pe zi
- Compresia – mentinerea articulatiei pe pozitie, fie cu ajutorul unor benzi speciale, fie prin aplicarea de bangaje.
- Ridica glezna si mentinea deasupra nivelului inimii, in special in primele 48 de ore.
OGCR suna extrem de dubios in romana, e cumva normal ca nu a prins.
Din punct de vedere farmaceutic, se recomanda medicamente precum ibuprofen sau naproxen (sau medicamente care contin acesti doi compusi) pentru a reduce inflamatia si durerea.
Tratamentul non chirugical
In cazul anumitor entorse, in special cele medii, e nevoie si de alte lucruri pe langa protocolul RICE si medicamente.
In primele zile, se recomanda niste atele pentru a tine glezna imobila. E de preferat, daca se poate, sa nu puneti piciorul pe sol in acea perioada.
Imobilizarea gleznei se face dupa primele zile, incat sa nu perimita miscari prea mari in cadrul articulatiei pentru macar o saptamana. In cazul entorselor de grad 3, se recomanda montarea unui ghips pentru a imobiliza articulatia macar pentru 2 saptamani.
In aceasta perioada e recomandat sa incercati sa mai puneti presiune pe articulatie, chiar daca doare, pentru ca ajuta la recuperare.
Dupa ce se scoate ghips-ul, aceasi recomandarea: mergeti la un kinetoterapeut si faceti miscari pentru dezvoltarea musculaturii zonale si pentru a creste mobilitatea articulatiei.
Tratamentul chirugical
In cazurile extreme, cand ligamentele sunt rupte complet, e necesara si operatia. E extrem de rara o astfel de reconstructie, dar necesara in special pentru pacientii la care tratamentul obisnuit nu aduce o vindecare corespunzatoare.
In general, in cazul in care e necesara o operatie, sunt doua solutii:
- Artroscopie – chirurgul ortoped introduce o camera de mici dimensiuni in articulatiei, dupa ce face o anestezie locala si o incizie. Iar cu acea camera doctorul poate sa vada exact care e starea ligamentului si articulatiei, dar poate fi utila si pentru eliminarea fragmentelor de os sau cartilaj rupte, care au ramas in zona si impiedica vindecarea completa a zonei.
- Reconstructia – e solutia extrema, cand o operatie de mai mare anvergura e necesara pentru a reconstrui ligamentul afectat si a il ajuta sa se vindece. Dupa o operatie de genul, vindecare dureaza de obicei intre 4 saptamani si 3 luni, in functie de gravitate.
Recuperarea si urmarile entorsei la glezna
Daca e facuta corespunzator, recuparea dupa entorsa nu va lasa urme semnificative la nivelul articulatiei. Majoritatea oamenilor se recupereaza eficient si fara prea mari dureri. Sunt insa suficienti oameni care sunt afectati si pe termen lung, cu dureri intermitente.
Personal, am descoperit ca o sesiune de bai termale odata la luna ajuta enorm in reducerea acestor dureri, lucru care il recomand tuturor celor care au diverse dureri de oase / articulatii.
Pentru sportivi e ceva mai dificil in cazul revenirii dupa accidentari la nivelul gleznei. In special pentru cei care practica fotbal, unde piciorul e principala “unealta” pe care o folosesc.
In perioada moderna totusi, tratamentele se fac corespunzator si majoritatea sportivilor nu au recidive dupa astfel de accidentari.
Pentru restul populatiei, sfatul e sa aveti grija cum va miscati articulatia pe viitor, mai ales daca nu faceti sport in mod constant. Si poate sa va luati ceva incaltaminte care sa protejeze glezna. Niste ghete mai inalte si fixe pentru iarna si niste adidasi inalti cu calcai mai fix, pentru a nu calca stramb vara.
Surse poze: hsinjurylaw.com, familypodiatryofmd.com