Interior vs exterior – cum ne crestem copiii ?

Intr-o casa moderna, spatiile intr-o casa sau apartament sunt destul de mici. De multe ori nefiind nevoie de ceva mai mult, pentru ca devine extre de greu de incalzit iarna o locuinta cu multi metri patrati si foarte inalta. In plus, multe apartamente si case au nevoie de camere separate pentru alti membrii ai familiei sau o zona deschisa. Motiv pentru care multi oameni si-au modificat locuintele (as zice unii intr-un mod negandit) incat sa aiba o sufragerie combinata cu bucatarie, dar o bucatarie mica, cu scaune de bar si masa inalta pentru a servii mancarea, iar in aceeasi incapere avand si o canapea si un televizor, un fel de sufragerie-bucatarie.

A fost solutia de compromis pentru a avea macar o camera cu spatiu mai mare, dar si un spatiu decent pentru a servi masa. Poate atunci cand esti singur intr-un apartament asta nu parea a fi o problema, dar deja cand sunt mai multi membrii intr-o familie, e greu sa ii acomodezi pe toti la o singura masa.

Probabil ca va intrebati cu totii unde ajung cu ideea asta. E ceva ce am vazut la multe familii: lipsa timpului petrecut impreuna. Masa de seara era de obicei masa care era servita de intreaga familie si in cadrul caruia se povestea ce a facut fiecare pe parcursul unei zile. Aceasta traditiei a disparut de mult, iar asta o pun si pe seama spatiilor inghesuite, cat si a tehnologiilor moderne care tin copiii inchisi in camerele lor in fata monitoarelor cu orele. Si nici asta nu e chiar benefic.

Am vazut familii care au incercat sa readuca acest spirit de familie in casa lor macar la masa de seara. Alte familii planifica activitati externe pe perioada serii. Fie ca e vorba de o simpla plimbare prin parc sau practicarea unui sport, multe familii care isi permit incep sa isi indeparteze copiii de tehnologie in mod constant si sa ii indemne spre activitati sociale, care sa le permita relationarea cu alti copii. Iar asta ajuta, conform ultimelor studii in domeniul psihologic. Multi dintre copii de dupa anul 2000 care au petrecut mai mult timp in afara apartamentului sunt mai sanatosi si ceva mai inteligenti decat generatia dintre 1994 si 2000, care a fost invatat cu statul mai mult in calculator sau telefon.

Fiind insa o generatie tanara, generatia milenara are timp sa gaseasca electronicele si sa se schimbe. Dar poate ca timpul petrecut in afara locuintei ii va pastra departe de telefon ceva mai mult decat pe predecesorii acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.