Nicotinamida (B3)

Nicotinamida cunoscuta sub numele de niacinamide şi amida acidului nicotinic, este amida de acid nicotinic (vitamina B 3 / niacina). Este solubilă în apă, fiind un alt membru al familiei vitaminelor B, cunoscut şi sub numele de vitamină B3.

Cu ajutorul unui aminoacid numit triptofan, organismul omenesc îşi poate fabrica singur propria sa nicotinamidă. Un organism deficient în vitaminele Bl, B2 şi B6 nu va fi capabil să-şi sintetizeze nicotinamidă din triptofan. Carenţa de nicotinamidă poate determina modificări negative ale personalităţii. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 13-19 mg, iar pentru mamele care alăptează — 20 mg. Este o vitamină esenţială în sinteza hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron, testosteron), a cortizonului, tiroxinei şi insulinei. Necesară pentru buna funcţionarea a creierului şi a sistemului nervos. Nicotinamidă este forma cea mai uzuală de prezentare a acestei vitamine deoarece efectele secundare de înroşire şi mâncărime a pielii sunt mult diminuate faţă de cele produse de acidul nicotinic (oricum, înroşirea pielii dispare după aproximativ douăzeci de minute; în astfel de cazuri este indicat să beţi un pahar cu apă). Este una din puţinele vitamine relativ stabile în procesul de prelucrare a hranei, păstrându-şi calităţile chiar şi în alimentele gătite.

Utilitatea nicotinamidei

Atenuează tulburările gastrointestinale menţinând starea de sănătate sistemului digestiv. Conferă pielii un aspect sănătos. Ajută la prevenirea şi uşurarea migrenelor. Intensifică circulaţia sangvină şi reduce tensiunea Serială. Atenuează unele accese de diaree. Reduce simptomele de vertigo cauzate de sindromul Meniere. Are proprietăţi energizante prin faptul că permite mai buna utilizare a hranei. Ajută la eliminarea ulceraţiilor şi atenuează respiraţia rău mirositoare. Reduce nivelul de colesterol şi trigliceride.

Carenta de nicotinamida

Pelagră, dermatite severe.

Toxicitatea nicotinamidei

Netoxic, cu excepţia efectelor secundare produse de dozele ce depăşesc 100 mg. Persoanele cu sensibilitate pronunţată pot acuza senzaţii de arsură şi mâncărimi ale pielii. Nu administraţi nicotinamidă animalelor, mai cu seamă câinilor; le poate cauza mari neplăceri prin eritem şi transpiraţie abundentă.

Inamici ai nicotinamidei

Apa, sulfamidele, alcoolul, somniferele, estrogenii.

Cititi mai multe despre nicotinamida.

1 thoughts on “Nicotinamida (B3)

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.