Mediile refrigerente

Mediile refrigerente sunt reprezentate de: corneea transparentă, umoarea apoasă, cristalinul şi corpul vitros. Aceste medii au rolul de a refracta razele de lumină.

Cristalinul are forma unei lentile biconvexe, transparente, localizată între iris şi corpul vitros şi este învelit de o capsulă elastică – cristaloida. Cristalinul este menţinut la locul său printr-un sistem de fibre care alcătuiesc ligamentul suspensor sau zonula lui Zinn. Cristalinul nu conţine vase sangvine, nutriţia sa făcându-se prin difuziune, de la vasele proceselor ciliare.

Umoarea apoasă este un lichid incolor, care se formează printr-o activitate secretorie a proceselor ciliare. Ea trece iniţial în camera posterioară, delimitată de iris şi cristalin, apoi, prin pupilă, trece în camera anterioară, dintre iris şi cornee. De la acest nivel, prin canalul Schlemm, se resoarbe în venele sclerei.

Corpul vitros are o formă sferoidală, consistenţă gelatinoasă şi este transparent. Ocupă camera vitroasă, situată înapoia cristalinului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.