Gena care cauzeaza miopia a fost descoperita

Cercetatorii britanici au descoperit gena care cauzeaza miopia, aceasta fiind prezenta la 1 din 3 britanici. Se crede ca in urma descoperirii acestei gene in 10 ani se va renunta la ochelari si miopia se va putea trata doar cu picaturi pentru ochi, picaturi mai deosebita care modifica ajuta ochiul sa focalizeze mai bine obiectele aflate la distanta.

Cele mai recente cercetari, efectuate de o echipa internationala de experti condusa de la King’s College din Londra si publicate in prestigioasa publicatie „Nature Genetics”, ofera speranta pentru milioane de oameni.

Pentru a descoperi gena, prima care a fost legata de miopie, cercetatorii au comparat ADN-ul a peste 4.000 de gemeni britanici. Gemenii sunt adesea folositi in astfel de studii, deoarece este mult mai usor sa se distinga diferitele efecte ale naturii si cresterii.

Cercetatorii au confirmat apoi rezultatele lor prin studierea geneticii altor 13.000 de indivizi care erau britanici, olandezi si australieni.

Aproape 45 la suta dintre britanicii care au participat la studiu au gena care face diferenta, iar cei care au doua copii ale acestei gene sunt aproape de doua ori mai susceptibili de a dezvolta miopie decat cei care nu au deloc aceasta gena in ADN-ul lor.

Cercetatorul Pirro Hysi de la King’s College din Londra, principalul autor al studiului, a declarat: „Am stiut de mai multi ani ca factorul de risc cel mai important pentru a avea miopie este mai dezvoltat in cazul persoanelor cu ambii parinti care sufera de miopie si pentru prima data am identificat genele care pot fi implicate in depasirea acestei afectiuni”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.