Cum a reusit Usain Bolt cel mai rapid timp la 100 metri ?

Cu siguranta va aduceti aminte de omul care a alergat cel mai rapid nu doar suta de metri, ci si 200 de metri, reusind sa doboare recordul mondial si olimpic de cateva ori. De multe ori fara sa se chinuie prea tare. A reusit sa coboare sub 9.6 la 100 de metri la Berlin, cel mai rapid timp vreodata in aceasta cursa. Dar cum a reusit sa ajunga la aceasta performanta ?

Ei bine, pe scurt, ore si ore de antrenament de explozie, tenisi potriviti, echipament potrivit si o predispozitie genetica de exceptie. Dar e mai mult decat atat.

In primul rand, faptul ca are 196 cm nu l-a ajutat prea tare, pentru ca a avut rezistenta mai mare la inaintare decat ceilalti atleti. Plus greutate mai mare. Evident, si musculatura mai buna, dar nu tocmai cele mai bune conditii pentru un alergator.

Au fost insa cateva lucruri care l-au ajutat pe Usain Bolt sa castige proba. Si aici voi explica in romana ceea ce siteul ScienceABC a explicat in engleza, dar ceva mai pe scurt.

1. Fizica fundamentala din spatele unui sprig optim depinde de cata forta orizontala poate acel sprinter sa genereze. Iar Usain Bolt a generat nu mai putin de 81.58 kJ de energie pe parcursul alergarii, cu un output maxim de 2619.5 W/s, suficient cat sa poata alimenta o masina de spalat vase (o comparatie mai ciudata, dar e mai ok ca sa intelegeti cam cata energie a consumat). In plus, doar 8 % din aceasta energie a fost folosita pentru sprintul efectiv, in timp ce 92 % din energia generata a fost folosita pentru a contracara forta de frecare cu aerul.

2. Numarul de pasi necesar pentru a fugi toata distanta – chiar daca e un atlet inalt si asta e un dezavantaj la sprint din punct de vedere aerodinamic, faptul ca e mai inalt il ajuta sa parcurga o distanta mai mare cu mai putini pasi. In cursa de la Berlin a facut doar 41 de pasi.

Ca sa intelegeti comparatia, un alergator normal termina o cursa de 100 de metri in 55 de pasi, iar un atlet profesionist in 45 de pasi. Cu 4 pasi avantaj, acesta a avut un avantaj de aproximativ 8-9 metri fata de restul de atleti.

In mod normal, Bolt n-ar trebui sa ajunga la o astfel de viteza, tinand cont de fizicul lui. El tot timpul porneste mai greu in toate cursele (lucru pe care probabil l-ati observat), dar si cand accelereaza, e foarte greu de oprit.

La Berlin, cand a reusit sa scoata record mondial in aceasta proba, acesta a accelerat pana la viteza de 12.2 metri pe secunda, ceea ce e foarte impresionant. Ce inseamna in km/h viteza asta ? 43.92 KM/h.

Multimea de ceasuri analog si automatice din sala din Berlin s-au oprit odata ce Bolt a trecut linia de finish la 9.58 secunde. Iar pe final, acesta a parut ca deja se bucura si nu mai forteaza atat de tare. Probabil ca daca ar fi dat maxim, ar fi ajuns sub 9.5 metri per suta de metri.

Si asa, performanta lui Usain Bolt este una de exceptie, daca e sa ne luam dupa dezavantajele pe care acesta le are ca sprinter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.