Boli reumatismale: poliartrita reumatoida

Ce este poliartrita reumatoida ?

Poliartrita reumatoida este o boală inflamatorie cronică, aceasta fiind caracterizată de o inflamaţie cronică infiltrativ proliferativă a sinovialei articulare şi de manifestări articulare şi musculare, precum şi de noduli subcutanaţi, afectand articulatiile mainilor si picioarelor, de unde rezulta tumefactii, dureri si distructie articulara.

Incidenta poliartritei reumatoide

Incidenta poliartritei reumatoide este mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor, iar statisticile arata ca se instaleaza intre 25 si 50 de ani. Poate sa apara si la copii, iar atunci vorbim despre poliartrita reumatoida juvenila, insa simptomatologia si prognosticul sunt usor diferite fata de adulti.

Cauzele poliartritei reumatoide

Cauzele aparitiei poliartritei reumatoide nu se cunosc, insa boala este considerata a fi autoimuna. Sistemul imunitar ataca tesuturile articulare moi si pe cele conjunctive din componenta altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine si plamanii. In final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor si ligamentelor articulare, cu aparitia in articulatiile afectate a deformarilor, instabilitatii si fibrozei. Viteza distructiei articulare variaza de la o persoana la alta, tabloul clinic fiind influentat de numerosi factori, printre care predispozitia genetica.

Diagnostic poliartrita reumatoida

Pentru a stabili daca o persoana sufera sau nu de poliartrita reumatoida sunt necesare teste de laborator, examinarea lichidului articular, biopsia nodulilor reumatoizi, radiografii.

9 din 10 pacienti diagnosticati cu poliartrita reumatoida prezinta o valoare crescuta a VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), ceea ce evidentiaza inflamatia in organism. De asemenea, analizele de sange pot pune in evidenta prezenta unor anticorpi specifici, cum ar fi factorul reumatoid prezent la 70% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala. Se mai observa la acesti pacienti o usoara anemie.

Obiectivele kinetoterapiei in poliartrita reumatoida

  1. combaterea durerii si a inflamatiei
  2. prevenirea si corectarea deformatiilor si anchilozelor
  3. mentinerea sau cresterea mobilitatii articulare
  4. mentinerea sau cresterea fortei si rezistentei musculare

Programul kinetic in poliartrita reumatoida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.