Conform unor studii realizate de Martin Katongo Mucheleka si Raija Halonen de la Universitatea din Oulu, Finlanda, in cadrul studiului “ERP in Healthcare” realizat in Aprilie 2015, un program ERP eficient poate ajuta spitalele si centrele medicale sa isi organizeze mai usor finantele si personalul, totul pentru a fi mai eficienti pe termen lung si pentru a putea implementa anumite programe.
Conform studiului, iata care sunt beneficiile programelor ERP:
– Sectiunea de primiri
Sectiunea de primiri este una dintre cele mai importante componente ale oricarui spital, pentru ca le ofera pacientilor si familiilor acestora cu informatii directe. Oamenii care lucreaza in acea sectiune au acces la ifnormatii despre programari, numarul de paturi disponibile, serviciile disponibile si medicii disponibili, alaturi de programul acestora. Un program ERP ajuta in organizarea eficienta a spitalului din cadrul acestui birou.
– Management financiar
Un soft ERP poate ajuta un spital in identificarea unor solutii pentru scadere costurilor, imbunatatirea rapoartelor manageriale, reducerea riscurilor si anticiparea rezultatelor. Ajuta spitalele sa integreze numeroase procese financiare si sa le organizeze intr-o maniera imbunatatita. In ultimii ani, o multime de solutii software au fost special concepute si pentru industria medicala, dar cu siguranta mai e loc de progres si de spitale care sa isi implementeze acest sistem pentru management financiar.
– Managementul inventarului
Managementul inventarului este unul dintre cele mai proeminente functii ale unui sistem ERP, in special pentru un spital. Cum intr-un asemenea medii se folosesc cantitati destul de mari de produse medicale, tinerea unui inventar e destul de dificil fara un program ERP. De alfel, multe spitale mari din Romania au programe de mentinerea a inventarului pentru substantele pe care le folosesc, pentru a putea vedea cantitatea de produse si care este termenul de folosinta (in cazul produselor precum betadina, care are un termen de expirare). Ca si in cadrul managementul financiar, mai sunt inca o multime de spitale din Romania care ar putea beneficia de un astfel de sistem.
– Costuri operationale
Un program ERP reduce foarte mult inteferentele oamenilor in diverse taskuri, asta pentru ca toate informatiile sunt transmise automat in sistem, reducand necesitatea doctorilor si asistentelor sa se ocupe mai mult de pacienti si mai putin de “paperwork”, cum sunt facturi si alte hartii necesare. Iar daca un spital reuseste sa trateze mai multi pacienti, e mult mai eficient si reuseste sa atraga mai multe resurse pe termen lung.