1. Miscarea omului
Expresie care indica totalitatea actelor motrice realizate de om pentru intretinerea relatiilor sale cu mediul natural si social si efectuarea deprinderilor specifice diferitelor discipline sportive.
2. Act motric
Fapt simplu de comportare realizat prin muschii scheletici in vederea obtinerii unui efect elementar de adaptare sau de construire a unei actiuni motrice.
3. Actiune motrica
Ansamblu de acte motrice astfel structurate incat realizeaza un tot unitar in scopul rezolvarii unor sarcini imediate care pot fi izolate sau inglobate in cadrul unei activitati motrice.
4. Activitate motrica
Ansamblu de actiuni motrice incadrate intr-un sistem de idei, reguli si forme de organizare in vederea obtinerii unui efect complex de adaptare a organismului si de perfectionare a dinamicii acestuia.
5. Gestul motric
Expresie care diferentiaza din multitudinea actelor motrice pe cele specifice educatiei fizice si sportului datorita intentionalitatii si finalitatii lor.
6. Motricitatea omului
Insusire a fiintei umane, innascuta si dobandita, de a reactiona cu ajutorul aparatului locomotor la stimuli externi si interni sub forma unei miscari.
7. Teoria miscarii
Generalizarea si ordonarea sistemului de cunostinte stiintifice privitoare la originea, esenta, legitatile biomecanice ale efectuarii miscarilor corpului omenesc.
8. Capacitate motrica
Sistem de posibilitati psihomotrice innascute si dobandite, prin care individul rezolva, la un anumit grad, diferite sarcini motrice.
9. Analiza miscarii
Proces (operatie, actiune) de descompunere a actului motric pentru stabilirea si examinarea elementelor sale din diferite puncte de vedere (tehnic, pedagogic si psihologic).
10. Invatare motrica
Procesul insusirii de catre individ, prin exersare, a gestului motric sub indrumarea pedagogului sau independent.
11. Sarcina miscarii
Obiectivul de ordin somatic, functional psihic sau de sinteza, cum este cel de performanta stabilit actului motric prin structura si particularitatile sale de executie.
12. Mecanismul miscarii
Ansamblu de procese fiziologice, biochimice, biomecanice si psihologice, aflate in relatii de cauzabilitate si interdependenta care determina executia unei miscari.
Sursa inspirationala: Tudor Sbenghe, Kinesiologie – Stiinta miscarii