Parodontoza – cauze, simptome, tratament

Parodontoza este o afectiune care apare la o multime de oameni in Romania, iar asta se datoreaza in general datorita igienei dentare precare pe care inca foarte multi romani o au. Seamana foarte mult cu gingivita, diferenta e parodontoza cumva evolueaza din gingivita, atunci cand inflamatia se transforma intr-o infectie care se transmite la nivelul gingiilor si apoi mai departe la structura osoasa a dintelui, mai precis in alveola si structurile ligamentare care pastreaza dintele in alveole.

Simptomele parodontozei

Paradontonza in stagiile primare nu are simptome cu mult diferite de gingivita, dar pe masura ce boala afecteaza restul danturii apar simptome precum

– gingii moi la atingere, umflate si sensibile, care au culoare rosu inchis sau roz. De asemenea, apare si retractia de dinti, parand dintii sa para mai lungi
– apare respiratia urat mirositoare, care este persistenta chiar si dupa spalari cu pasta, lasand un gust neplacut in cavitatea orala. Aceasta e cauzata de bacterile care cauzeaza aceste inflamari, fiind un produs secundar
– intre dinti incep sa se formeze mai multe spatii, cum gingiile se indeparteaza de acestea
– in stagii mai avansate incep sa apara pungi de puroi la nivelul coletului dentar, iar dintii sunt foarte mobili si se pot rupe foarte usor.

Cauzele paradontozei

De cele mai multe ori, paradontoza este cauzata de placa bacteriana, care lasata fara control incepe sa invadeze aparatul dentar si componentele acestuia. De multe ori, parodontoza poate aparea si datorita altor cauze secundare, precum fumatul, medicamentele, diabetul, nutritie incorecta sau diverse schimbari hormonale.

Tratamentul parodontozei

Reparatia aparatului dentar dupa parodontoza presupune mai multi pasi, totul depinzand de stadiul in carese afla paradontoza. In prima faza, este necesara o igienizare completa a cavitatii bucale, prin detartraje si periaje profesionale si dusuri bucale care sa opreasca dezvoltarea acestor bacterii.

In a doua faza, cand deja parodontoza e mai avansata, este necesara interventia chirurgului dentar, care trebuie sa intervina in indepartarea tesutului dentar, al aditiilor osoase si al imobilizarii dintilor.

In a treia faza, cand deja parodontoza e in stagii avansate, se recomanda extragerea tuturor dintilor mobili si inlocuirea lor cu implanturi sau aplicarea de proteze dentare.

E mai bine sa nu ajungeti in ultima faza, pentru ca atunci devine costisitor si enervant fizic. Daca simtiti vreunul din simptomele descrise mai sus, mergeti la un medic stomatolog pentru un control amanuntit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.