Candidoza – o boala a aparatului urinar

Candidoza este provocata de ciuperca numita Candida albicans. Aceasta traieste in gat, gura, tractul intestinal, vagin, dar in cantitati mici, tinute sub control de bacteriile aflate in organismul uman in mod natural (Lactobacillus acidophilus, B. bifidum, Lactobacillus bulgaricus, S. thermophilus si L. salivarius).

Cauzele candidozei

Candidoza este o micoza frecventa a mucoaselor si tegumentului, este determinata de variate specii de candida care, in conditii de imunodeficienta a gazdei, pot deveni invazive, cu localizari organice si tisulare. Infectiile cu Candida albicans apar la femei din cauza hormonului feminin numit progesteron. Progesteronul creste cantitatea de glycogen din mucoasa vaginala, un mediu ideal de dezvoltare a candidei datorita pH-ului acid. Nivelul de progesteron creste considerabil in timpul sarcinii.

Tratament candidoza

Candidoza se trateaza cu asocierea pe cale intravenoasa de amfotericina B23+5. Experienta medicala arata ca rezultate bune s-au obtinut si cu Ketoconazol, pe cale orala (6,5-9 mg kilocorp pe zi) pentru o perioada de 3-5 saptamani, bine tolerat si de sugari. Tratamentul local se face cu Nistatina – suspensie tablete de supt, fata de care fungii din genul candida si-au pastrat sensibilitatea. Puteti aplica local o crema antifungica, dar urmati sfatul medicului.

O reteta naturista pentru candidoza: ceai de galbenele (30 gr), urzica vie (10gr), rachitan (10gr), coada calului (20gr), urzica alba moarta (30gr), musetel (15gr), troscot (20gr), coada soricelului (15gr), salvie (10 gr). Luati o lingurita din acest amestec si lasati sa se infuzeze, dupa ce ati turnat o cana de apa fiarta peste. 3-4 cani de ceai (strecurat) pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.