Dermatita cercariala

Fiind la inceput de august, in plin sezon estival si de sesiuni la piscine si terase, o multime de oameni in costum de baie vor merge sa se racoreasca la una din locatiile mai sus mentionate. In mod normal, piscinele si spa-urile sunt obligate sa respecte niste reguli de igiena foarte stricte pentru a preveni orice problema medicala.

Nici aceste locatii nu vor sa riste foarte mult, pentru ca o potentiala boala care sa apara intr-o locatie ar duce la inchiderea acelui local si evident la o lipsa acuta de profituri.

Cu toate aceste, cu toate precautile, se poate intampla ca in cadrul unei sesiuni la piscina sa preiei un anumit parazit. Astazi vom vorbi pe scurt despre dermatita cercariala, sau pruritul inotatorului.

Ce este dermatita cercariala ?

Dermatita cercariala este o inflamatie la nivelul pielii cauzata de o reactie alergica a organismului la anumiti paraziti microscopici care infecteaza anumite mamifere si pasari.

Acesti paraziti sunt “eliberati” de melcii infectati in apa sarata sau nu (cum e si apa de la o piscina). In mod normal, parazitul prefera sa afecteze un mamifer sau o pasare, dar daca intra in contact cu o persoana care inoata, se infiltreaza la nivelul pielii, cauzand o reactie alergica sub forma unei iritatii.

Dupa cum va puteti da seama, pruritul inotatorului se gaseste peste tot prin lumea si afecteaza diverse persoane in special in lunile de vara.

Cum infecteaza efectiv anumite mamifere este ceva mai complicat, dar daca aveti chef sa cititi, aveti pagina asta la CDC (Center for Disease Control), explica mai bine efectiv prin ce metode se transmite.

Care sunt semnele infectiei care cauzeaza dermatita cercariala ?

Semnele unei infectii cu acest parazit pot include:

– furnicaturi, senzatii de arsura si mancarimi la nivelul pielii
– mici inflamatii rosii la nivelulul pielii
– basici de dimensiuni mici

In mod normal, aceste simptoome intra in actiune incepand cu cateva minute pana la cateva zile dupa contactul cu apa contaminata. Inflamatiile de obicei apar dupa aproximativ 12, iar aceste inflamatii se dezvolta mai departe in basici de dimensiuni mici.

Recomandarea noastra e sa nu scarpinati zona, pentru ca aceasta actiune poate duce la o infectie bacteriana de secundara si extinsa. Mancarimile pot dura pana la o saptamana, dar in timp se vor diminua.

Cum pruritul inotatorului este o reactie alergica la o infectie, daca veti lua aceasti paraziti mai des, cu atat simptomele vor fi mai serioase si periculoase.

Cum se trateaza dermatita cercariala

In cele mai multe cazuri nu este nevoie de interventia medicului dermatolog in aceasta situatie. Cu toate acestea, daca vedeti ca roseala este extinsa, mergeti totusi la un medic dermatolog avizat pentru a se putea pronunta mai bine legat de asta.

Pentru a scapa de iritatie si mancarime, este recomandat sa urmati unul din urmatorii pasi:

– utilizati o crema cu corticosteroizi
– aplicati comprese reci pe zona afectata pentru reducerea senzatiei de mancarime si inflamatia
– praful de copt are si el un efect benefic, distrugand acei paraziti care provoaca aceasta iritatie. Bai cu praf de copt si saruri sau aplicarea de pasta de praf de copt direct peste rana.
– utilizarea unei lotiuni anti scarpinare, cautati pe piata mai multe optiuni

Cum ziceam si intr-un paragraf mai sus, incercati sa nu va scarpinati, pentru a nu imprastia infectia si urticaria.

Dermatita cercariala nu este o boala transmisibila de la o persoana la alta. Parazitii care cauzeaza aceasta afectiune sunt in general prezenti in ape statatoare si putin adanci.

Daca acest parazit este gasit intr-o anumita zona, nu inseamna ca apa este efectiv contaminata si toata zona trebuie sterilizata. Acest parazit este mai eficient in functie de anumite conditii. Cu toate acestea, zonele care sunt afecteate de obicei sterilizeaza zona si las inchid totul cel putin 48 de ore.

In Romania, cazurile de dermatita cercariala in cadrul piscinelor publice sau private sunt destul de rare, in special pentru ca piscinele sunt bine intretinute si clorinate, omorand astfel acesti paraziti din timp.

Daca ati patit vreodata sa aveti aceasta afectiune, ce ati facut in acel moment ? Noi am dat aici toate sfaturile pe care le puteam dat din punct de vedere medical, dar suntem curiosi si ce s-a intamplat in cadrul vostru. A fost totul bine, ati avut vreo complicatie, stiti vreo locatie in care acesti paraziti se dezvolta frecvent ? Lasati un raspuns in comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.